Stockmanni toiduosakonnas on UV-kiirgusega toidukarpe puhastav seade Violetta
Tallinna Tehnikaülikooli inseneriteadlaste ja Stockmanni spetsialistide koostöös on valminud innovaatiline UV-kiirgusega toidukarpe puhastav seade Violetta. Seadet kasutatakse igapäevaselt Stockmanni toiduosakonnas ja selle abil saab puhastada poodi kaasa võetud toidukarbi bakteritest.
UV-kiirgusega toidukarpe puhastava seadme tellis Stockmann TalTechi teadlastelt. Seade puhastab kliendi korduskasutatava toidukarbi bakteritest ohutult ning operatiivselt. Aega kulub selleks vaid 8 sekundit. Just ultraviolettvalgus peatab bakterite paljunemisvõime ja tagab karbi steriilsuse. Tavaliselt kasutatakse seda meetodit meditsiiniseadmete steriliseerimiseks.
Seadme loonud Tallinna Tehnikaülikooli inseneriteadlane Toivo Tähemaa sõnul on ühekordsed toidukarbid suur probleem rohelise mõtteviisiga inimeste jaoks. Tootearendajale on probleemid alati meele järele olnud ning nende lahendamine on põnev väljakutse. Meditsiinis on sarnaste seadmete kasutamine üldlevinud. Uudne on Violetta kasutamine jaekaubanduses.
Violetta mõte sai alguse Stockmanni klientide ettepanekust pakendada toitu kaasa nende endi toidukarpidesse, et säästa loodust, vähendada ühekordsete pakendite kasutamist ning nautida maitsvat, kvaliteetset ning tervislikku toitu.
Stockmanni müügidirektor Mairika Juhandi ütles, et seadme kasutusviis on unikaalne: „Ei ole teada, et kuskil maailmas puhastataks nii toidukarpe. Tehnikaülikooli teadlased on Violetta loomisel lähtunud Stockmanni soovidest karpide suuruse ja seadme efektiivsuse osas. Ka on võetud arvesse, et toidukarpe puhastav seade oleks klienditeenindajatele ohutu ja mugav kasutada.
TalTechi mehaanika ja tööstustehnika instituudi vanemteadur Martinš Sarkansi sõnul on Violetta juhtimiselektroonika valitud selliselt, et oleks tagatud kasutusmugavus. Näiteks saab puhastusprotsessi kestvust vajadusel lihtsalt ümber programmeerida. Seadme väljatöötamisel tegid tihedat koostööd jaekaubanduse spetsialistid Stockmannist ning TalTechi mehaanikainsenerid ja toiduteadlased – nii leiti optimaalne puhastustugevus ning aeg, mille jooksul hävivad karbis olevad bakterid.
Tehnikaülikooli toiduteaduse osakonna dotsent Inga Sarand tegi katseid, et kontrollida seadme efektiivsust. Inga Sarandi selgitab: „Külvasime toidukarpidesse söötme ja bakterid ning seejärel töötlesime pooled neist UV-puhastusseadmes. Pärast 24-tunnist inkubatsiooni Violettas töödeldud toidukarpides baktereid ei tuvastatud.“
Stockmanni klientidelt saadud tagasiside ajel koostöös Tallinna Tehnikaülikooliga väljatöötatud lahendus on oluline pakendite ühekordse kasutamise vähendamise algatus, mis soodustab taaskasutust ja säästvat elustiili.
Allikas: TalTech
Foto: Polina Tankilevitch / Pexels