InnovatsioonUudised

Pariisi rajatakse maailma suurim linnas asuv puu- ja köögiviljaaed

Print Friendly, PDF & Email

Pariisi messikeskuses (Parc des Expositions Viparis porte de Versailles) rajatakse rekonstrueerimisel oleva kuuenda messihalli (Pavillon 6) katusele maailma suurim linnas asuv innovaatiline köögiviljaaed. Projekti veavad Agripolis, Cultures en ville ja Le Perchoir.

Katusele rajatav puu- ja köögiviljaaed võtab enda alla 14 000 m². Messihalli katusel hakatakse kasvatama üle 30 erineva puu- ja köögivilja ning neile lisaks ka maitsetaimi. Esialgsete hinnangute kohaselt peaks hooajal valmima iga päev ca 1 tonn värskeid aedvilju.

Messihalli katusel paiknev aed avatakse külastajatele 2020. aasta kevadel. Katusaias kasvatatavaid saadusi saab osta kas kaasa või seal valmivaid vilju võib maitsta ka kohapeal, projekti partneri Le Perchoir uues 300 külastajat mahutavas restoranis või baaris.

Katusaias hakkab tööle 20 aednikku. Aiandushuviliste linnaelanike jaoks on planeeritud 140 rendikrunti (mis kujutavad endast puust kaste), kus pariislased oma näpud n.ö mulda pista saavad. Katusaeda oodatakse igal aastal külastama 10 000 inimest, ürituste korraldamiseks on planeeritud 500 m² katusepinda.

Agripolis ja Cultur en Ville loovad katusaia pidamiseks ja saaduste müügiks ühisettevõtte. Katusaeda hakkab pidama Agripolis, teenuste osutamisel (nii värskete kui töödeldud aiasaaduste müügi organiseerimisel, seminaride, töötubade jm ürituste korraldamisel) paneb õla alla Cultures en Ville. Aiasaadusi hakatakse müüa nii ümbruskonna hotellidele, kauplustele kui söögikohtadele. Lisaks saavad pariislased nn köögiviljakorve endale ka koju tellida.

Hiigelsuured köögiviljaaiad suurlinnades ei ole tänapäeval midagi uut, neid on rajatud ka näiteks Haagi, Detroiti ja Shanghaisse. Pariisi puhul on uudne see, et vertikaalsetesse „tornidesse“ paigutatud taimede kasvatamiseks kasutatakse aeropoonikat (taimi kasvatatakse õhus ilma mulda, turvast või muud kasvukeskkonda kasutamata). Taimi kastetakse vihmaveega ning vajalikke toitaineid saavad nad spetsiaalsest orgaanilisest lahusest. Kuigi katusaias ei kasutata kemikaale ega pestitsiide, ei kanna seal toodetu siiski ökomärgist. Põhjuseks on asjaolu, et Prantsusmaal on ökomärgist võimalik taotleda vaid mullas kasvatatud aiasaadustele.

Katusaia näol on tegemist innovaatilise linnapõllumajanduse mudeliga, mis pakub pariislastele ainulaadse võimaluse nii värske toidu nautimiseks, enda harimiseks kui aiapidamiseks.

Keskkonnameedia

Foto: Agripolis