Eestis läheb palju koolitoitu raisku
Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse (SEI-Tallinn) ja Daily läbi viidud uuringutulemustest selgus, et Eestis läheb aastas raisku ligi 1400 tonni koolitoitu.
Uuring viidi läbi ühe nädala jooksul maikuus 43 koolis üle Eesti. Järeldused tehti ligi 20 000 õpilase toitlustamisel järele jäänud koolitoidu koguste põhjal.
Eestis tekib igal aastal ligikaudu 92 000 tonni toidujäätmeid. Suurem osa (ligi 70 000 tonni) toidujäätmetest tekib Eestis kodumajapidamistes, ülejäänud toitlustusettevõtetes, toidukauplustes ja toiduainetööstuses. Keskmises Eesti kodumajapidamises tekib toidujäätmeid ca 130 kg astas (53 kg inimese kohta).
Iga koolilapse kohta läheb raisku 9 kg koolitoitu
Uuring näitas, et ühe lapse kohta visatakse aastas ära umbes 9 kg koolitoitu. Kokku teeb see ca 1400 tonni ehk ligi 50 veoautokoormatäit toidujäätmeid. Keskmises koolisööklas läheb äraviskamisele umbes 3,4 tonni toitu aastas.
Äravisatud toidu kogused erinevad kooliti. Toidujäätmete hulk sõltub nii õpilaste arvust koolis kui kooli astmest (põhikooli või gümnaasium). Samuti sõltub see toitlustamise korraldusest (nt kas teenindaja jagab toitu või saavad lapsed seda ise võtta). Tekkivat toidujäätmete hulka mõjutab ka see, kas koolis pakutakse peale lõunasöögi ka hoomikusööki ja nii-öelda pikapäevaeinet. Koolides, kus pakutakse rohkem erinevaid sööke, jääb toitu üldiselt ka rohkem järgi. Palju koolitoitu läheb raisku peamiselt kahel põhjusel: seda valmistatakse liiga palju ja lapsed võtavad taldrikutele rohkem toitu, kui nad jõuavad ära süüa.
Ühisprojekt Kokkame Koos!
Uuring viidi läbi SEI Tallinna ja Daily ühisprojekti Kokkame Koos! raames. Uuringu põhjal saadud info aitab Daily kaubamärgi all koolitoitlustust pakkuval Baltic Restaurants Estonia AS-l korraldada ja planeerida toitlustust koolides mõistlikult ja säästvamalt.
Möödunud õppeaastal viidi koolides läbi ka kampaania „Kokkame Koos!“, mille eesmärk oli panna õpilasi mõtlema, kuidas saaks toitu vähem raisata. Kampaania käigus viidi neljateistkümnes Eesti koolis läbi ühiskokkamised, kus õpilased valmistasid koolikokkade abiga süüa muuhulgas koolisööklates eelnevast toidukorrast üle jäänud toitudest. Ühiskokkamistele eelnesid vestlusringid, kus räägiti toiduraiskamise probleemist, põhjustest, kogustest ja toiduraiskamise vältimise võimalustest.
Projekti Kokkame Koos! rahastasid Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Keskkonnaministeerium.
Keskkonnameedia
Allikas SEI Tallinn
Foto: Pixabay