JäätmedUudised

Austrias kasvatatakse austerservikuid kohvipurul

Print Friendly, PDF & Email

Austrias Grazis lõid kolm naist 2017. aastal firma Pilzkiste, mis tegeleb austerservikute kasvatamisega. Austerservikuid kasvatatakse kohvipaksul, mis kogutakse kokku linna söögikohtadest.

Grazis tarvitatakse päevas ca 13 tonni kohvi. Umbes sama palju tekib ka kohvipuru, mis visatakse minema. Pilzkiste on sõlminud kokkulepped linna mitme kohviku, restorani ja hotelliga, kus nende jaoks kohvipuru kokku kogutakse. Seente kasvatamiseks sobiva kasvukeskkonna saamiseks lisatakse kohvipurule ka lupja ja kohviubade koori, viimane on ubade röstimisel tekkiv jääde. Kuna kohvipaks sisaldab ise vett, siis seente kasvukeskkond on niiske ja seeni pole vaja kasta.

Osa austerservikutest müüb ettevõte kohalikele restoranidele ja kohvikutele. Värskeid austerservikuid saab osta ka Grazi turult ja kauplustest. Ühest osast seentest teeb ettevõte aga ise austerservikukreemi, mis sobib nii kastmete valmistamiseks kui võileivale määrimiseks. Nende jaoks, kes soovivad ise austerservikuid kasvatada, on välja töötatud seente kasvatamise komplektid. Komplektis on seenemütseel, seente kasvatamiseks sobiv ämber ja juhend. Kohvipaks tuleb endal lisada. Nii austerservikukreemi kui seente kasvatamise komplekti saab iga huviline endale soetada firma koduleheküljelt.

Pilzkiste ei ole ainus firma, kes austerservikuid kohvipurul kasvatab. Sarnast meetodit kasutavad ka näiteks Viinis asuv Hut & Stiel ja Pilzpaket Saksamaal.

Kuna kohvipurul on mitmeid häid omadusi, muuhulgas ka antibakteriaalne toime, on see peale seenekasvanduste leidnud kasutamist ka näiteks tossudes.

Keskkonnameedia

Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0