Täna tähistatakse toiduraiskamise vähendamise päeva
Täna, 29. septembril tähistatakse esimest rahvusvahelist toidukao ja toidujäätmete teadlikkuse päeva. Tallinnas toimub toiduraiskamise vähendamise päeva puhul rahvusvaheline konverents „Lõpp toidu raiskamisele!“
Konverentsil räägivad toidujäätmete tekkimisest Toidupank, sotsiaalministeerium, keskkonnaministeerium ning mitmed rahvusvahelised eksperdid. Samuti räägitakse lahendustest, kuidas kõige tõhusamalt ülejäävat kvaliteetset toitu ümber jaotada. Konverentsi avavad sotsiaalminister Tanel Kiik, maaeluminister Arvo Aller, Euroopa Toidupankade Föderatsiooni president Jacques Vandenschrik ning Euroopa Komisjoni volinik Stella Kyriakides. Seejärel jagavad õppetunde eksperdid ja praktikud nii Eestist (Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus), Suurbritanniast (Tesco PLC), Hollandist (Wageningen University and Research) kui ka Prantsusmaalt (Prantsusmaa Suursaatkonna põllumajandusnõunik).
Riigi poliitikast selles valdkonnas ja toidujäätmete tekke statistikast räägivad keskkonnaministeeriumi, sotsiaalministeeriumi ja Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse esindajad. Eesti erinevate sektorite kogemust toidu päästmisel jagavad Toidupank, Kiltsimäe talu, AS Farmi Piimatööstus, Rimi Eesti Food AS, Fotografiska Tallinn ning perekond Kaing. Konverentsi juhib Kristo Elias. Konverentsi saab jälgida ka videoülekandena Delfi ja Postimehe vahendusel kl 11-16. Rahvusvahelise toiduraiskamise vähendamise päeva konverentsi kohta leiad rohkem teavet eiraiska.ee lehelt.
Keskkonnaministeerium käivitab tänasest toidujäätmete ja -kao vähendamisele suunatud kampaania „Austa toitu jäägitult!“. Sellega kutsub ministeerium inimesi oma kodudes toitu esmalt arukalt varuma ning seejärel nutikalt ning võimalikult jäägivabalt ära kasutama.
Toidujäätmete kogused Eestis
ÜRO andmetel läheb iga-aastaselt 1/3 kogu inimestele mõeldud toidust raisku. Sealjuures viskab üks inimene arenenud riikides ära rohkem kui 100 kg toitu aastas, madalama sissetulekuga maades on see näitaja kuni kümme korda väiksem. Sei-Tallinna 2015. aastal läbi viidud uuringu “Toidujäätmete ja toidukao teke Eesti kodumajapidamistes ja toitlustusasutustes” järgi tekitab Eesti kodumajapidamises üks inimene toidujäätmeid aastas kokku ligikaudu 54 kg, kusjuures raisatud toidu osa sellest on ligikaudu 19,5 kg. Eesti kodumajapidamised ja inimesed tekitasid 2015. aasta uuringu järgi võrreldes teiste arenenud riikidega vähem toidujäätmeid. Erinevuse peamiseks põhjuseks oli eeldatavasti asjaolu, et Eesti kodumajapidamiste keskmine sissetulek ja ostujõud oli võrreldud riikidest madalam, mistõttu oli ka tarbimine ja sellega seotud jäätmeteke (sh toidu raiskamine) väiksem.
Keskkonnaministeeriumi kantsler Meelis mündi sõnul on praegu käimas uus uuring, mis kaardistab toidujäätmete ja toidukao tekke kogu toidutarneahelas. „Olgugi et uuring on veel valmimisjärgus, võib öelda, et eestlastel tekib kodudes rohkem toidujäätmeid kui tollal,“ lisas Münt.
Allikas: Keskkonnaministeerium
Foto: Pexels