Mehhikos valmistatakse viigikaktusest vegannahka

Print Friendly, PDF & Email

Kaks mehhiklast Adrián López Velarde ja Marte Cázarez on leidnud viisi, kuidas viigikaktusest keskkonnahoidlikul moel vegannahka valmistada. Sellise vegannaha tootmiseks kulub vähe vett ning tootmisprotsessis ei kasutada keskkonnale ohtlikke kemikaale.

Adrián López Velarde ja Marte Cázarez töötasid enne oma firma Adriano di Marti loomist mööbli-, auto- ja moetööstuses, kus neid häiris nende tööstusharude põhjustatud suur keskkonnareostus. Mehhiklased otsustasid anda keskkonnamõjude vähendamisesse oma panuse ja luua vegannahk, mille tootmine on keskkonnahoidlikum.

Vegannaha väljatöötamiseks kulus 2 aastat. Euroopas esitleti avalikkusele uudset vegannahka Desserto® esmakordselt 2019. a oktoobris Milanos toimunud rahvusvahelisel nahamessil Lineapelle.

Viigikaktusest valmistatud vegannahast saab toota jalanõusid, riideid, kotte ja rahakotte ning seda saab kasutada mööblikangana. Nahakangast saab valmistada mitmes värvitoonis ja erineva tekstuuriga. Desserto® loojad näevad kangaste kasutusele potentsiaali luksuslike moekaupade tootmisel.

Viigikaktusest saab valmistada vegannahka.
Viigikaktusest saab valmistada vegannahka. Foto: Adriano di Marti
Vegannahka Desserto® toodetakse keskkonnahoidlikult

Vegannaha tootmiseks kasvatatakse viigikaktusi Zacatecase osariigis asuvas rantšos. Kaktustelt lõigatakse iga 6 kuni 8 kuu järgi ära ainult küpsed lehed. Taime ennast ei kahjustata. Et toormaterjal oleks sobiva veesisaldusega, kuivatatakse korjatud kaktuselehti kolm päeva päikese käes. Kuivatamiseks täiendavat energiat kasutada pole vaja.

Kaktuste kasvatamiseks ei kasutata niisutussüsteeme, herbitsiide ega pestitsiide. Viigikaktus vajavad 1 kg kuivaine tootmiseks umbes 200 liitrit vett, vajaliku veekoguse saamiseks piisab hommikukastest ja vihmaveest. Võrdluseks võib tuua maisi, mis vajab 1 kg kuivaine tootmiseks keskmiselt 1000 liitrit vett. Viigikaktused on vastupidavad ja taluvad hästi ka talviseid madalaid temperatuure. Kuna kaktused on mitmeaastased taimed, pole neid vaja igal aastal uuesti istutada, ühest istandusest saab saaki korjata umbes 8 aastat. Kaktuselehtede jäägid müüakse toiduainetööstusele.

Miks eelistada vegannahka?

Öeldakse, et loomanahk on toiduainetööstuse kõrvalsaadus ja see tekib loomadest toidu tootmisel nii ehk naa. Seega on otstarbekas nahad ära kasutada. Ühest küljest vastab see tõele. Kuid nagu ikka, on igal medalil teine külg ka. Nahkade parkimiseks kasutatakse mürgiseid kemikaale – kroomi, kaadmiumi, pliid, arseeni, koobaltit, vaske, rauda, tsinki ja mangaani, mis põhjustavad keskkonnareostust. Rusikareeglina tekib ühe tonni naha parkimisel 20–80 m³ mürgiseid kemikaale ja raskmetalle sisaldavat reovett. Üldjuhul sisaldab nahaparkimisest tekkiv reovesi kroomi ca 250 mg/l ja sulfaate ca 500 mg/l. Hallituse tekkimise vältimiseks kasutatakse nahatööstuses ka pestitsiide.

Vegannahk Desserto® tootmisprotsessis mürgiseid kemikaale, ftalaate ega PVC-d ei kasutata.

Keskkonnameedia

Foto: AlejandroLinaresGarcia / Wicimedia Commons CC BY-SA 3.0

close